Reiki

Wat is Reiki?

Reiki wordt soms een helingswijze of geneeswijze genoemd, soms een methode voor spirituele groei of een methode tot heelwording. Er bestaat in dit opzicht geen zwaartepunt dat naar één van deze standpunten neigt, zij zijn allen waar. Het is een methode die werkt middels de mondelinge overdracht, de aanwezigheid van een leraar of behandelaar, middels het overdragen van energie of een bepaald trillingsniveau van behandelaar naar behandelde.

Reiki is qua uiterlijke vorm een methode om energie door te geven middels de handen. Op een dieper niveau is Usui Shiki Ryoho Reiki een kruising van een spirituele discipline, een heelkunst en een mystieke school.

Het is een methode die helend werkt op alle niveaus en is voor velen de manier om met stress om te gaan en het leven te verdiepen. Anderen vinden in Reiki juist een methode om hun fysieke signalen om te buigen naar een algemeen welzijn en beter functioneren.

Wat betekent het woord Reiki?

‘Reiki’ is een homoniem en staat voor Reiki-energie en Reiki-beoefening. Maar Reiki schrijft verder niet voor wat het zou moeten zijn. Je mag het zelf bepalen en verwoorden. Eigenlijk is Reiki meer een begrip dan samen te vatten in 1 woord. Het is altijd tamelijk lastig een Japans woord te vertalen omdat Japans een conceptuele taal is en westerse talen meer analytisch zijn opgebouwd.

Wat is Reiki-energie?

In ons land worden meerdere termen gehanteerd zoals universele, kosmische of levensenergie. Reiki-energie is een samenstelling van ‘Rei’ en ‘Ki’ die een verbinding uitdrukt tussen onze eigen levensenergie en de universele, overal aanwezige levensenergie.

Wat is Reiki-beoefening?

Reiki-beoefening is een natuurgeneeswijze die beoefend wordt door handoplegging. Iemand die Reiki geeft, geeft niet zijn/haar eigen energie, maar geeft energie vanuit het universum of de kosmos aan de ontvangende persoon. Velen ervaren het eveneens als een spirituele heelwijze.

Wat doet Reiki?

Reiki werkt helend omdat het zelfgenezend vermogen van de mens wordt gestimuleerd. Iedereen krijgt in meer of mindere mate blokkades ten gevolge van reacties op allerlei ervaringen en gebeurtenissen in het leven. Energie stroomt dan minder door het lichaam wat kan resulteren in lichamelijke, mentale of emotionele klachten. Reiki kan positief werken op dergelijke blokkades, waardoor in dergelijke klachten verbetering kan optreden. Dit kan merkbaar zijn door o.a. sneller genezen van ziekten, energieker en vitaler voelen en goede balans vinden in en met het leven, meer ontspannen zijn en het beter verwerken van psychische processen. Tevens kan Reiki worden gebruikt ter ondersteuning van therapieën en kuren uit de reguliere gezondheidszorg. Reiki is dus complementair en niet alleen bedoeld als vervanging van de reguliere gezondheidszorg.

Kan je Reiki waarnemen?

Het waarnemen van Reiki-energie is een individuele ervaring en kan van persoon tot persoon verschillen. Veel mensen ervaren het ontvangen van Reiki als een ontspannende, rustgevende, liefdevolle, warme, soms ook emotionele gebeurtenis waarvan voorheen niet bekend was dat zoiets bestond. Het waarnemen zoals we dat voornamelijk kennen vindt plaats middels onze zintuigen, horen, zien, voelen, ruiken. Het waarnemen van (de effecten van) Reiki vindt ook op een ander niveau plaats en dan is ‘persoonlijke innerlijke beleving’ een betere omschrijving dan ‘voelen’.

Werkt Reiki altijd?

Eén van de bijzondere eigenschappen van Reiki is dat het een eigen soort ‘kennis’ heeft om altijd daar te helen waar het op dat moment het meest noodzakelijk is. Dus Reiki werkt wel altijd, maar soms niet daar waar je het verwacht en soms onopgemerkt op een subtiele laag.

Aan wie kan Reiki worden gegeven?

Reiki kan aan iedereen worden gegeven die het wil ontvangen. Daar Reiki een levensenergie is kan Reiki tevens uitstekend aan kinderen, dieren en planten worden gegeven. Ook aan zaken als kristallen, medicijnen e.d. kan Reiki worden gegeven. Aan situaties als examens, operaties, herstel e.d. kan Reiki worden ‘gestuurd’, dat geleerd tijdens gevorderde Reiki.

Waar komt Reiki vandaan?

Reiki komt uit Japan. Deze heelwijze is ontwikkeld door Mikao Usui rond het jaar 1900. Zijn zoektocht leidde hem door Japans esoterisch Boeddhisme, Shinto en het Christendom om uiteindelijk ‘healing’ middels hand-opleggen te kunnen vormgeven. Als je je knie stoot, leg je ook je hand erop omdat dat natuurlijk aanvoelt. Wanneer een kindje valt ontvangt die ook een troostende knuffel met de handen van moeder of vader.

Via Usui en anderen is Reiki over de wereld verspreid. Momenteel zijn in ieder land ter wereld mensen die Reiki beoefenen.

In Nederland en België zijn het er enkele honderdduizenden, waarmee Reiki hier één van de snelst groeiende aanvullende heelwijzes is. Ook heeft Reiki zich ontwikkeld in veel verschillende Reiki stijlen ook in combinatie met andere helingsmodaliteiten. Wij bieden daarnaast ook de oorspronkelijke traditionele stijl aan: Usui Shiki Ryoho.


Blijf op de hoogte!