Groen, het hartcentrum van het lichaam

  • 0

Groen, het hartcentrum van het lichaam

Categorie :Blog

Bij de start van 2020 staat voor centrum ABC de kleur groen centraal.

Waarom denk jij dat er zoveel groen is op onze planeet?

Juist, groen staat voor harmonie en balans, niet alleen in de natuur, ook in onze natuur als mens: balans van onze mentale, emotionele en fysieke energieën.

Energie, ja, alles draait rond energie en beweging/groei. Als de energie in balans is -net als de groene bladeren in de natuur een indicatie zijn dat de plant nog steeds groeit- dan voelen wij ons tevreden, optimistisch, vol vertrouwen, vredig en harmonieus.

Groen staat in verband met genezing en hoop en geeft stabiliteit, richting, meer vriendelijkheid en geloof. Het is de verwachting van dingen die komen gaan.

De kleur groen is onze oermoeder

Wooohw, even dimmen, te (veel) groen is natuurlijk niet goed.

Ik neem hier per direct een beetje afstand van. Word jij ook een beetje groen van afgunst?

Met oermoeder willen wij het moederlijke verzorgende symboliseren, naar binnen gericht, actief innerlijk voelend in het leven, de menselijke geest, instincten, emoties, het on(der)bewuste, het verlangen om erbij te horen, om ergens bij te horen, de behoefte aan een hechte band, een gezinsleven vol gevoel, een veilige thuishaven.

En ja, waar kom ik dan intuïtief bij terecht: ons hart!

Feit is, dat in deze drukke maatschappij wij het grootste deel van ons leven in onze kop zitten, mentaal bezig zijn. Het brengt een balans tussen hart en hoofd.

En ja, binnen een paar weken is de lente daar terug.

Vanuit een betekenis van kleurenperspectief is groen ook de kleur van groei, de kleur van de lente, van vernieuwing en wedergeboorte. Het vernieuwt en herstelt uitgeputte energie. Groen is het toevluchtsoord weg van de stress van het moderne leven en herstelt ons terug naar een gevoel van welzijn. Groen werkt verjongend, brengt nieuw leven wanneer we ons in body, mind & soul uitgeput voelen. Wellicht is dit de reden waarom er zoveel van deze ontspannende kleur op aarde is en waarom we het zo moeten houden.

Groen is een emotioneel positieve kleur, die ons de mogelijkheid geeft om onvoorwaardelijk van onszelf en (doorheen) anderen te houden. Groen houdt ervan om waar te nemen en is daardoor verbonden met de raadgever, het luisterende oor, diegene die zich inzet voor de maatschappij, diegene die leeft vanuit zijn hart en die wil bijdragen voor de maatschappij. Het is de liefdadigheidswerker, de goede ouder, de behulpzame buurman, …  Groen is verbonden met het hart en dringt ons aan op het voeden van anderen en onszelf, dit is wellicht een 2de reden waarom het de meest voorkomende kleur op aarde is.

Het bevordert een liefde voor de natuur, en een liefde voor familie, vrienden, huisdieren en het huis. Het is de kleur van de tuinliefhebber, de thuisliefhebber en de goede gastheer/-vrouw.

Het is vrijgevig en houdt van delen, en het zoekt ook naar erkenning.

Groen is vriendelijk en kan vertrouwelijkheid bewaren. Betrouwbaar, aangenaam en diplomatiek: het helpt ons situaties van alle kanten duidelijk te zien.

Wil je nog meer weten over groen, bekijk dan binnenkort onze volgende blog, deel 2 van 2.

Heb je vragen, neem dan contact op via info@centrumabc.be 

Neem ook eens een kijkje op www.centrumabc.be

Namens de crew van centrum ABC,

Marnik Moenaert


Geef commentaar

Blijf op de hoogte!